Hope Cove

Hope Cove

Monday 26 January 2015

POJĎME NA TO...OD LESA!

Nebo spíš do lesa!

Nemohu vyloučit, že jste si při našich společných anglických návštěvách všimli, že jsem nepatrně, ale opravdu jen trošičku, ujetá po stromech. Nakonec je to lepší, než Qerilčina vášeň pro kameny, protože aspoň nehrozí, že budu trvat na tom, že TENHLE dub si prostě musím odvézt s sebou domů a nebudu kontrolovat, jak jste na tom s volným místem v zavazadlech. (I když musím přiznat, že nějakou tu sazenici anglického hlohu bych fakt moc chtěla).

V praxi to ovšem znamená, že pokud se poblíž oblasti, kam jedeme, vyskytuje nějaký zajímavý strom nebo ještě lépe les, s jistotou se objeví na seznamu míst "kam bychom se mohli podívat". A je to tak i letos.
 Piles Copse mám v hledáčku...no dobře deset let, možná i víc. Je to takový méně známý bratříček (nebo sestřička?) Wistmans Wood, kam už jsem některé z vás zavlekla dvakrát. Prostě pozůstatek prastarého lesa, který se nějakým zázrakem a shodou okolností zachoval v jinak odlesněném Dartmooru. Unikátní i v celém kontextu Anglie, protože původních trpasličích dubových lesů se zachovalo tak málo, že byste je spočítali na prstech jedné ruky, doslova - celkem je jich totiž pět, tři z nich pak najdete v Dartmooru.

Lidové označení "dwarf oak", trpasličí dub, se sice nevztahuje na jeho oblíbenost u trpaslíků, ale odkazuje na nevysoký vzrůst a bizarní pokroucenost větví a kořenů, nicméně upřímně - já bych ty trpaslíky nevylučovala. A elfy. A druidy. A magické ovce. A zvonky.
Podobně jako Wistmans wood, i Piles Copse se nachází na stráni malého údolíčka, kterým protéká řeka - ještě malebnější a tolkienovitější, než je vůbec možné :-) Kromě mechovitých břehů říčky a lišejníkem pokrytých stromů nabízí Piles Copse také povědomé bludiště balvanů a stromů, jaké už známe z minula. Přihoďte ještě magickou pěšinu a zvonky na přilehlých stráních (musíme tiše doufat, že je tam ještě stihneme) a uznejte, že tenhle výlet prostě nemůžeme vynechat.

Mimochodem, řeka Erme, která hájem protéká, je považována za jedno z míst s nejstarším dochovaným písemným záznamem o své existenci. Je totiž zmíněna v římském seznamu Ravenna Cosmography, pocházejícím z
8. století. Mezi asi dvaceti místními jmény, která se vztahují k jihozápadní Anglii, se objevuje odkaz na řeku Armis/Aramis/Aranus, která se zdá odpovídat právě řece Erme. Její význam pro Římany (a nejen pro ně) tkvěl především v její široké deltě, kterou se vlévá do moře. Nabízela tak bezpečné kotviště i dobrý orientační bod. Čilý obchodní i námořní ruch potvrzuje nález 42 cínových ingotů, pocházejících z období 500 let p.n.l.-600 let n.l. Cín byl v této době jedním z nejdůležitějších "vývozních artiklů" britských ostrovů a Dartmoor byl spolu s Cornwallem klíčovou oblastí.

To jsem ale trochu odbočila, námořní historii a potopeným pokladům na devonském pobřeží se budu věnovat někdy příště :-)




1 comment:

  1. Jů, já se tak těším, našla jsem si ten les už dříve, a tajně jsem doufala, že se tam vypravíme :-)
    A nad lesem jsou v kopcích mohyly (Three barrows) a zrušená trať Redlake - Leftlake tramway.

    ReplyDelete