Hope Cove

Hope Cove

Thursday 15 January 2015

POIROT A SLEČNA MARPLOVÁ

Když už jsme narazili na slečnu Marplovou a Poirota (viz vyluštění otázky z minulého příspěvku, které najdete v komentářích), co si zkrátit čekání na květen malým hlasováním?

Oba slavní detektivové byli několikrát ztvárněni ve filmových nebo televizních adaptacích. Které pojetí se vám líbí nejvíc? Pokud jste některé z herců neviděli "v akci", je to super příležitost to napravit, tím si ten čas zkrátíte určitě víc než pouhým hlasováním ;-)

V roli slečny Marplové se v různých adaptacích vystřídala celá škála hereček, těch nejznámějších je pět:

1) Margaret Rutherford
Objevila se ve čtyřech filmech. Její pojetí slečny Marplové se dost výrazně odlišuje od všech ostatních - její slečna Marplová připomíná spíš buldoka, než křehkou starou pannu. Ostatně jako jediná má ve filmech i svého "Watsona", věrného přítele (a svého skutečného životního partnera) pana Stringera. I když popisu sl. Marplové moc neodpovídá, musím přiznat, že ty filmy jsou okouzlující a jako alternativní verze slavné čmuchalky stojí za zhlédnutí!

2) Angela Lansbury
se objevila, pokud vím, snad jen v jediné adaptaci - Mirror Cracked from Side to Side. Zmínku si ale zaslouží - i proto, že skutečné slávy se jí dostalo rolí jiné detektivním instinktem nadané dámy - spisovatelky v seriálu To je vražda, napsala. Ostatně inspirací pro tuhle postavu byla sama Agatha Christie a také Ariadne Oliver, její sebeironický portrét z knížek.

3) Joan Hickson
Pro mnohé, včetně Agathy Christie, ta jediná pravá a nejlepší slečna Marplová. Jemná, nenápadná - a nemilosrdná, když je toho třeba. Hrála v dlouhé sérii vynikajících adaptací v 80. a 90. letech

4) Geraldine McEwan
Slečna Marplová pro nové tisíciletí. Skřítkovská, šibalská, ironická, občas nekonvenční a zároveň nepochybně inteligentní.

5) Julia McKenzie
Nahradila Geraldinu v pozdějích sériích, její pojetí je důstojnější, serióznější, více usedlá, méně rozverná, spolehlivá slečna Marplová.


Která se vám líbí nejvíc? O tom můžete hlasovat vpravo v anketě!


A co Poirot?
Samozřejmě nezůstal ve stínu své "konkurentky", nicméně opravdu slavných představitelů malého, leč geniálního Belgičana s jeho bystrými šedými buňkami mozkovými, je výrazně méně. Vlastně jen tři:

1) Albert Finney
se objevil v jediném filmu, zato se jím proslavil na mnoho desítek let. Ve Vraždě v Orient Expressu pojal Poirota jako karikaturu italského operního pěvce (aspoň to o něm napsal jeden neokouzlený kritik). Ovšem klasika je klasika!


2) Peter Ustinov
"Ne! Tohle není Poirot!" - To prý vykřikla Agathina dcera Rosalind, když ho viděla na place. "Teď už ano," zněla Ustinova odpověď. Marnivý, galantní, popisu naprosto neodpovídající a přitom nepochybně okouzlující, to byl jeho Poirot např. ve Smrti na Nilu nebo Zlu pod sluncem, které jsou dnes již také klasikou.

3) David Suchet
Na posledním místě, ale rozhodně ne poslední! Nejpoirotovatější Poirot ze všech Poirotů? To už nechám na vás a hlasování vpravo!


2 comments:

  1. Viděl jsem dvě verze slečny Marplové a pamatuji si jenom Geraldine McEwan, takže asi musela být zajímavějšía lepší ;-)

    Poirot je jasný. Je to prostě David Suchet a basta! :-P O Ustinovi souhlasím s Rosalind.

    ReplyDelete
  2. Geraldine McEwan dnes zemřela ve věku 82 let. Akorát na Novinkách zaměnili fotografii, takže oznamují její úmrtí s fotografií Julie McKenzie.

    ReplyDelete