Hope Cove

Hope Cove

Friday 9 January 2015

ANGLICKÁ RIVIÉRA, PAŠERÁCI A PÁR VRAŽD K TOMU


Asi tak by se daly shrnout základní charakteristiky oblasti, do které se letos vydáváme.

Pro jižní Devon je charakteristický mix divokých útesů a tajných zátok, pitoreskních vesniček a širokých ústí řek, luxusních hotelů, majáků a chaloupek s doškovými střechami. Jako kdyby někdo vhodil všechny ty nejrůznější elementy do šejkru, protřepal (nemíchal) a pak je vysypal podél celého pobřeží.

Najdete tu písečné pláže s fantastickými útesy a azurovým mořem, které by se snadno daly na fotkách zaměnit za Karibik (hlavně proto, že z fotky nepoznáte teplotu vody). Prapodivně formovaná skaliska zase připomínají některé slavné pláže v jihovýchodní Asii. Proč by někdo létal do Pukhetu, když může jet do Anglie, že jo...




Pláže a zátoky ovšem nejsou to jediné, co v Devonu najdete.

Art Deco hotel na soukromém ostrově, na který v době přílivu dopravuje návštěvníky "mořský traktor", jakoby vypadl z díla Agathy Christie.
Pardon, oprava, ono to není *jako*. V hotelu na Burgh ostrově (který máme prakticky za rohem) se odehrávají hned dva romány nejslavnější detektivní autorky všech dob a jedna z adaptací Poirota s Dave Suchetem byla natáčena přímo na místě. Schválně, kdo ví, která?
Naštěstí ty zmíněné vraždy se tu odehrály pouze v autorčině fantazii. Ostatně k Agathě se ještě vrátím v některém příštím příspěvku, v Devonu žila a milovala ho a nechala tu po sobě spoustu stop.
Burgh hotel je úžasný jak svojí architekturou, tak umístěním (i když ten transport se Poirotovi moc nezamlouval!), pro nás je ale tak leda na koukání - tedy pokud si s sebou neberete smoking a hodně tlustou šekovou knížku.


Mořský traktor se Poirotovi nelíbil - a to ho neviděl v akci při bouři (viz novější příspěvek)!

Není to ovšem zdaleka jediný luxusní hotel v okolí. Místní města a městečka opravdu připomínají tu zmíněnou riviéru, s palmami, bílými hotely, barevnými domky, jachtami a večerní jiskřivou atomsférou. Jen na ruletu jsem nikde nenarazila :-)





Široká ústí řek, zasahující hluboko do vnitrozemí, se zase skvěle hodí pro přístavy a regaty

A co ti zmínění pašeráci? Předtím, než pobřeží objevili turisté, byl hlavním místním zdrojem obživy rybolov...a právě podloudnictví. Také se k němu ještě vrátím, protože se najde řada zajímavých a dramatických příběhů, prakticky každé městečko má nějakou místní historku (a nejsou vždy jen veselé, často docházeli i k dramatickým střetnutím s policí, při kterých šlo oběma stranám o život).
Pašeráci byli velmi vynalézaví, uměli využít všech zátok, jeskyní a skrytých míst, kterých se podél pobřeží nachází spousta. A kde jim nestačily tunely přírodní, tak si pomohli jinak - tenhle luxusní tunel (po moderní přestavbě) vede...na  pláž!


Tak to byla první ochutnávka, hádám, že zadání "někam, kde je moře" bychom měli bez problémů splnit. Pokračování příště :-)

3 comments:

  1. Tenhle díl :-)
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10111864738-hercule-poirot/206381453330012-zlo-pod-sluncem/

    ReplyDelete
  2. Kéž by bylo teplo!:)

    ReplyDelete